Friday, June 1, 2012

Budaya Politik UMNO.

Orang Melayu memang terkenal dengan sopan santun dan budi bahasa.
Ini nyata dari bukti2 peri bahasa, pantun dan seloka.
Malangnya semua ini telah musnah akibat orang2 "Malays" dari United Malays National Organisation.
Nyata UMNO telah murtad dari sifat Melayu nya.

Secara rinkas, gambar di bawah adalah budaya politik UMNO terkini di Malaysia.!!!

 Bagaimana kita boleh merudum begitu teruk sekali, hingga di angap gila.???
Tanya lah UMNO dan secara spesifik Najib, PM kita.!!!
Tanya dia juga, Siapa haramjadahkan orang2 FELDA.!!!

Mungkin ini hinaan dari Allah sebelum mereka(UMNO) jatuh dari tahta mereka.!!!

Selain dari perangai yang kufur dan sangat bodoh (tunjuk bontot pada Ambiga,baling telur dan batu pada ceramah2 PR),mereka juga sangat pandai berbohong di TV dan surat khabar Utusan Meloya.
 Mereka merompak duit rakyat dengan cara "privatization"/penswastaan harta rakyat (minyak,ayer,letrik,tanah) dan monopoly bisnes (beras,gula,AP kereta) dan inflasi / menjatuhkan nilai ringgit . Ekonomi kita mundur 150% berbanding nilai wang asal kita, yang dulunya sama dengan duit Singapore dan Brunei. Ini bukti Dr M dan UMNO Baru(a)nya telah "mismanage"/bodoh-urus ekonomi Malaysia.
Nyata mewreka menjadi lintah darat ataupun Drakula.
Demokrasi di Malaysia telah mereka bunoh bila penipuan berlaku di masa pilihan raya.Rakyat (Berseh) berdemonstrasi kerana penipuan ini berlaku.
Ini semua amalan kufur UMNO. Mereka" amal mungkar dan nahi maaruf",sedangkan Allah suroh untok "amal maaruf nahi mungkar".

Allah tetap bersama yang benar dan Allah tetap menghina dan menglaknat yang kufur.
Moga Allah gulingkan UMNO/BN dan amalan kufur mereka. Amin2 Ya Rabal Alamin.
Mari kita hantarkan UMNO ka neraka tempat yang Allah janjikan untok orang2 yang berbuat kufur.


Budaya orang berintellek  vs  Budaya orang yang bodoh.
   

7 comments:

konveksi seragam online said...

hahaha budaya bodoh rupanya sedang trend di negeri ini

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Apa dah jadi bila org kritik mat rempit, bukan nak sedar, tapi sesetengah pula mempertahankan kelakuan mereka, maki hamun pula ? tak terfikir nak mengaku kelemahan ? memperbaiki keadaan, polis memberi consequences ? apakah mungkin bukan anak sendiri, sebab itu pemimpin sendiri galakan jom ini itu ? lepaskan tangan ?

Bodohnya mat rempit tak sedar martabat diri tergadai, bodoh sgt tak ikut undang 2 trafik, gaya lebih, gadis 2 Melayu yang keluar universiti / kolej pun tak nak tengok, pandai sungguh tak nak berkawan dgn mat rempit, takut bawa jumpa ayah emak yg berbudi bahasa tinggi ! Jatuh standard, segala cita 2 jadi habuk !

Keselamatan di tempat awam dah teruk sgt ! ABU membawa harapan ! Bila saya pergi ke klinik, org2 tua cerita yg benar.

ABU membawa harapan ! Untuk pemulihan mat rempit menjadi berguna, dpt menyarai diri, tak menyusahkan ibubapa penjaga dah cukup !!! dgn kerjasama NGOs yang sanggup memberi mereka bimbingan !

Anonymous said...

Apa dah jadi bila org kritik mat rempit, bukan nak sedar, tapi sesetengah pula mempertahankan kelakuan mereka, maki hamun pula ? tak terfikir nak mengaku kelemahan ? memperbaiki keadaan, polis memberi consequences ? apakah mungkin bukan anak sendiri, sebab itu pemimpin sendiri galakan jom ini itu ? lepaskan tangan ?

Bodohnya mat rempit tak sedar martabat diri tergadai, bodoh sgt tak ikut undang 2 trafik, gaya lebih, gadis 2 Melayu yang keluar universiti / kolej pun tak nak tengok, pandai sungguh tak nak berkawan dgn mat rempit, takut bawa jumpa ayah emak yg berbudi bahasa tinggi ! Jatuh standard, segala cita 2 jadi habuk !

Keselamatan di tempat awam dah teruk sgt ! ABU membawa harapan ! Bila saya pergi ke klinik, org2 tua cerita yg benar.

ABU membawa harapan ! Untuk pemulihan mat rempit menjadi berguna, dpt menyarai diri, tak menyusahkan ibubapa penjaga dah cukup !!! dgn kerjasama NGOs yang sanggup memberi mereka bimbingan !

Anonymous said...

Generation Y ( dilahirkan tahun 1980-1994, berusia 21 – 39 tahun ) berfikiran independent, tech- savvy and their political loyalties are not fixed” ( the Star Sat, June 9 )

Kesian mereka yg dlm usia 21- 28 tahun, baru graduated, hantar resume ke merata tempat, temujanji dihadiri, tapi rugi saja tambang perjalanan serta masa , kekecewaan set in, lama2 tukar menjadi kemarahan, sebab anak 2 muda yang baik berasa sedih tak dpt beri wang ringgit serta comfort pada ayah emak yg dikasihi ! byk kali juga secara tak sengaja, lepas kemarahan pada keluarga, berkurung dlm kamar, internet berjam-jam berganti bulan, malu jumpa sesiapa sebab masih menganggur, self – esteem semakin menurun ....

Tanpa disedari, diserbu maki hamun, lies and more lies, hatred by haters yg pakai topeng menggunakan berpuluh nama samara di internet, dll, lama kelamaan emerge altered ego serta watak baru – benci diri, benci semua org, benci politik, maki hamun org, tak nak mengundi, fikir ini makes no difference !

Sebaliknya ada politik yg baik iaitu dgn pemilihan wakil 2 rakyat yang pernah mengharungi keperitan hidup, pengangguran, ada kalanya pengalaman penjara kerana memperjuangan hak asasi org miskin,org yang fear serta menyayangi Tuhan, hidup sederhana, atau pun kaya kerana hasil titik peluh bertungkus- lumus sebagai professional, rasional, tahu adat, berbudi pekerti tinggi, bagi freedom, berhemat tinggi serta sanggup collaborate secara ikhlas untuk create peluang pekerjaan, membawa kemajuan ke kg, ke pendalaman, di bandar, di pingiran bandar, memperbaiki mutu pendidikan, kesihatan, hiburan yang sihat dll!

Mereka ini yang boleh identify dgn kita gen Y, X , baby boomers and Gen Zzzzzz yang bakal dilahirkan.
Kesian career plan, marriage plan, membalas jasa baik ayah emak, penjaga, plan lain semua tergendala !

Eloklah buat apa2 kerja asalkan tidak menyalahi undang2, SEMENTARA waktu terima lah sebagai disiplin dari Tuhan, utk membekal diri dgn humility serta perseverance supaya boleh handle kejayaan dgn elok kelak …. Jadi UNDI dlm GE 13.
UNDI lah untuk perubahan besar !

sebaya gen y

pak yeh said...

Thank you very much Anonymouse for the wonderful comments. I have cnp them to my family and deleted them as requested by you.I really appreciate your input. God bless you.
Salam.