Monday, January 14, 2013

Melayu Sudah Bangkit,Tapi Malay Maseh Tidur.

Himpunan Kebangkitan Rakyat baru sahaja berlepas,
Hampir sa juta, beserta dengan iklas,
Suara lantang, meminta di bebas,
Rantai kolonialisasi ingin di cantas.

Melayu sudah bangit dengan kesedaran,
Meluat menyampah dengan kerajaan,
Hutang lima ratus billion,telah di bebankan,
Harga makanan macam roket naik ka bulan.

Malangnya Malay maseh tertidur
Lalai dengan harta dan hibur
Merompak melanun tak tertegur,
Ekonomi bankrap dan hancur lebur. 

Kenapa nasib rakyat begini?
Di miskinkan dengan inflasi,
Negara kaya tapi bankrapsi,
Kekayaan di rompak oleh kroni.

 Apakah pilihan yang tinggal lagi?
Beserta BN yang bawa rugi?
Beserta PR yang  bawa janji?
Nescaya PR yang rakyat undi!

 Gambar ini bukti kebankitan rakyat
 







12 comments:

Matrojak said...

Heh,heh,heh,heh, pakyeh cam saya ker?? Sy dari blog terbaru, heh,heh,heh... berbalik dengan syair pakyeh....

Apa yang saya faham garis politik UMNO/BN telah mengajukan Dasar Ekonomi Baru dan Ketuanan Melayu dalam usaha untuk menyelesaikan kemiskinan masyarakat Melayu dalam negara ini. Namun selama lebih dari 40 tahun dasar yang dibawa UMNO/BN ini hanya berjaya mengkaya-rayakan sekumpulan kecil Melayu manakala majoriti Melayu masih didalam tahap - walapun tidak miskin tegar, tetapi hidup susah dan ditambah pula dengan kenaikan kos sara hidup.

Najib Razak disokong oleh kaum kapitalis yang besar. Najib juga dibantu oleh para pemodal China yang luas jaringan ekonominya. Didalam masa yang sama Najib Razak mendapat sokongan peniaga-peniaga dan kontraktor Melayu yang besar ekonominya. Para peniaga ini berjaya kerana Dasar Ekonomi Baru tetapi masih bergantung nyawa dan menunggu sokongan kerajaan.

Manakala pihak Pakatan Rakyat telah menjanjikan negara berkebajikan (tidak diketahui samada hanya janji pilihanraya sahaja atau benar-benar janji). Agenda ini menjanjikan kesamarataan sesama kaum, dan ini menarik masyarakat marhaen dan para pemodal pertengahan yang tidak tersenarai atau dinobatkan sebagai kroni UMNO dan orang-orang yang tidak dipedulikan UMNO bergantung harap dengan dasar Pakatan Rakyat ini.

Jadi apa pendapat pakyeh???...

DIDI KOTA BELUD yang sebenar said...

minta izin pak yeh...pantunlah pulakk...hehehehe......................DEDAK DIHIDANG DI PATUK PATUK,DIBAGI CAWAT DIBUATNYA TOPI.SUDAH NASIB BANGSA KU DATUK,DIBELAI BELAI DIHALAU PERGI ...............DIBILANG BILANG DI SENDUK SENDUK,BAGAIKAN MENYANTAP BERBULAN BULAN.DITEMPIK DILOLONG KEPALANYA TUNDUK, TAKUTKAN SAKA TIDAK BERTUAN..............KALAU LALANG BOLEH BERBUAH, BESAR TAWANYA PARA CENGKERIK,TIBA MASANYA MELAYU BERUBAH,KERANA BLOGER RAMAI YANG CERDIK............KALAU SUNGAI MENJADI KONTANG,PELUH KERINGAT TANGANKU MENADAH,KERANA BLOGGER AKU MENENTANG,KALAU BOLEH BIAR BERDARAH....TERIMAH KASIH POK YEH.....

pak yeh said...

Salam Matrojak,
Ubat badi penyakit ekonomi Kapitalis adalah ekonomi Socialis/Communis.

TETEPI ubat bagi penyakit "duit palsu dan ekonomi palsu/Kafirnomics" adalah duit ciptaan Allah dan Islamnomics.

pak yeh said...

Salam DIDI KOTA BELUT.
Bagus syair/pantu awak.!!!
Ayoh kita REVOLUSI.!!!

Anonymous said...

No party perfect, tapi kalau terus bersekongkol dengan UMNO/BN, hancur muflis Malaysia.

Skandal rasuah tak berhenti2 walaupun selepas kekalahan 2008. Tak insaf2 lagi.

Selagi tak kalah dan menjadi pembangkang, tak akan berubah UMNO ini..

Mahathir, Taib dan Ling Liong Sik kaya berbillion2, samy vellu berjuta2, apa rakyat dapat??

CEO Syarikat Air Syabas Razali (UMNO) gaji rm400, 000++ sebulan..wow) pam air tak tahu nak maintenance. Lembu shahrizat entah ke mana? Emas Genneva yang Mahathir lancarkan, habis Bank Negara ambik....

BR1m rm500 dengan slogan2 bodoh belaka dari APCO yahudi.

wahai pembaca blog, yakinkan diri anda, saudara anda dan rakan2 anda yang penyokong BN untuk lakukan perubahan, sokong PR sekali sahaja. Tengok bagaimana malaysia berubah? Kalau tak suka, 5 tahun akan datang, undi balik BN.

Letih tengok muka Rosmah and Najib.

Anonymous said...

Qur’an and Hadith. The knowledge that you and I take from the Qur’an and the hadith is of several types: the first and most important concerns our faith, and is the knowledge of Allah and His attributes, and the other basic tenets of Islamic belief such as the messengerhood of the Prophet (Allah bless him and give him peace), the Last Day, and so on. Every Muslim can and must acquire this knowledge from the Book of Allah and the sunna.

This is also the case with a second type of general knowledge, which does not concern faith, however, but rather works: the general laws of Islam to do good, to avoid evil, to perform the prayer, pay zakat, fast Ramadan, to cooperate with others in good works, and so forth. Anyone can learn and understand these general rules, which summarize the sirat al-mustaqim or "straight path" of our religion.

Fiqh. A third type of knowledge is of the specific details of Islamic practice. Whereas anyone can understand the first two types of knowledge from the Qur’an and hadith, the understanding of this third type has a special name, fiqh, meaning literally "understanding." And people differ in their capacity to do it.

I had a visitor one day in Jordan, for example, who, when we talked about why he hadn’t yet gone on hajj, mentioned the hadith of Anas ibn Malik that

the Messenger of Allah (Allah bless him and give him peace) said, "Whoever prays the dawn prayer (fajr) in a group and then sits and does dhikr until the sun rises, then prays two rak‘as, shall have the like of the reward of a hajj and an ‘umra." Anas said, "The Prophet (Allah bless him and give him peace) said: ‘Completely, completely, completely’" (Tirmidhi, 2.481).

My visitor had done just that this very morning, and he now believed that he had fulfilled his obligation to perform the hajj, and had no need to go to Mecca. The hadith was well authenticated (hasan). I distinguished for my visitor between having the reward of something, and lifting the obligation of Islam by actually doing it, and he saw my point.

But there is a larger lesson here, that while the Qur’an and the sunna are ma‘sum or "divinely protected from error," the understanding of them is not. And someone who derives rulings from the Qur’an and hadith without training in ijtihad or "deduction from primary texts" as my visitor did, will be responsible for it on the Day of Judgment, just as an amateur doctor who had never been to medical school would be responsible if he performed an operation and somebody died under his knife.

Why? Because Allah has explained in the Qur’an that fiqh, the detailed understanding of the divine command, requires specially trained members of the Muslim community to learn and teach it. Allah says in surat al-Tawba:

"Not all of the believers should go to fight. Of every section of them, why does not one part alone go forth, that the rest may gain understanding of the religion, and to admonish their people when they return, that perhaps they may take warning" (Qur’an 9:122)

Anonymous said...

The main point of all of this is that while every Muslim can take the foundation of his Islam directly from the Qur’an and hadith; namely, the main beliefs and general ethical principles he has to follow—for the specific details of fiqh of Islamic practice, knowing a Qur’anic verse or hadith may be worlds apart from knowing the shari‘a ruling, unless one is a qualified mujtahid or is citing one.

As for would-be mujtahids who know some Arabic and are armed with books of hadith, they are like the would-be doctor we mentioned earlier: if his only qualification were that he could read English and owned some medical books, we would certainly object to his practicing medicine, even if it were no more than operating on someone’s little finger. So what should be said of someone who knows only Arabic and has some books of hadith, and wants to operate on your akhira?

To understand why Muslims follow madhhabs, we have to go beyond simplistic slogans about "the divinely-protected versus the non-divinely-protected," and appreciate the Imams of fiqh who have operationalized the Qur’an and sunna to apply in our lives as shari‘a, and we must ask ourselves if we really "hear and obey" when Allah tells us

pak yeh said...

Dear Anonymous,
Can you identify yoursels with a name.? This comments should have come under my article @http://warongpakyeh.blogspot.com/2012/12/muslim-mesti-jawab-soalan2-ini-sebelum.html

You cant understanad Malay language.?
If you cant I will writ another aryicle so that we can debate on it.
You comments are full of Christian like dogmas made by Hadis Ulamas intent on misleading Muslims, as per Quran 31:6"Some people use "lahwal hadis" to mislead others from Allah's path(Islam),without knowledge and make a mockery of it(Allah's path/Islam)."
The use of hadis other than the Quran is prohibited by the prophet himself and supported by the Quran 31:6,18:26,etc.
Care to read and debate @ http://warongpakyeh.blogspot.com/2012/09/the-ban-burn-of-hadis.html

Mat keluang said...

Pak Yeh.
Apa kamu maseh tidak percaya sama Hadith.
Tidak boleh tulis Hadith bukan issue yang besar,bagaimana dengan hadith yang di hafal oleh ramai perawi hadith.Apa ini pun hendak di tolak.

Saya nampak Pak Yeh,keliru besar dengan Hadith ini.Jika tidak percaya kapada Hadith yang merupakan sunnah Rasuallah,bagaimana kita hendak memahami Isi Quran.

Nabi Muhamad di hantar kadunia ini sabagai pesuroh Allah untok memyampaikan dan memperjelaskan isi Al Quran.
Itu lah tugas Massanger dari zaman Adam sampai Nabi Muhammad.

Pak Yeh kena lah masok samula university dan belajar Ilmu Ugama Islam.

pak yeh said...

Mat Kluang,
Kenapa kamu maseh tidak faham. Jika hadis gunanya untok terangkan Quran,itu bermaana Quran tidak lengkan. Allah kata Quran itu lengkap, jadi apa perlunya hadis atau buku kedua.
Jika fahaman perlukan hadis untok terangkan Quran,bukankah kita juga boleh kata bahawa Bible dan Torah terangkan Quran,??? Bible dan Torah adalah wahyu allah,jadi sudah tentu ia boleh terangkan Quran.! Bolehkah kita berkata gitu.???
Haqiqatnya hadis adalah rekaan ahli politikus yang inginkan pimpinan Muslimin,Sebagai contoh hadis Imam Mahadi di gunakan untok orang Persia monopoly pimpinan Islam.
Imam2 mazhab juga guna hadis untok pecahbelah Muslimin. Hadis hajar aswat di guna untok halalkan pemberhalaan kapada Godess of Procreation. Hadis di guna untok tokok tambah hukum Quran. Ini melawan firman Allah, Quran 12:40 dan Quran 18:26

"Surely the ‘HUKM’ (Law and Rule) is for none but Allah." (Quran 12:40)

"He does not make any one His associate in His ‘HUKM’ (Laws and Ruling)." (Quran 18:26)

Adakah Matkluang perasan bahawa hukum Allah(Quran) telah di syirikkan dengan hukum manusia(hadis).???

Saaya said...

Apa yang kita lakukan adalah sama dengan Arab pada awal 1900. Orang Arab semasa zaman tersebut hanya memikirkan diri sendiri, bergaul bersuka ria sesama sendiri dan juga berpuak puak dengan perbagai fahaman serta membenci sesama Islam. Pada 1908, Yahudi menaikkan bangunan yang pertama di Tel Aviv, orang Arab masih juga leka dengan kehidupan masing masing. Selepas 40 tahun, Yahudi berjaya mengistiharkan Israel sebagai sebuah negara baru, tetapi itu telah terlambat. Soalan yang sering di tanya ‘ Berapa ramai kah org Yahudi sebelum tahun 1900 berjaya di Islamkan ?” Jawapan nya ‘TIADA ‘,kerana orang Arab sibuk bersuka ria serta segolongan puak puak pula bercakaran mengkafirkan sesama Islam.

Al-Quran diturunkan lebih dari 1400 tahun dahulu adalah kitab yang sentiasa ‘advance’ samada era Communism, Socialism atau era Capitalism. Apa ‘advance’ nya Al-Quran ?. Tidak ada SCIENCE dalam Al-Quran utk dikatakan advance, akan tetapi Al-Quran dipenuhi dgn SIGNS (tanda). Tanda tanda (signs) ’advance’ ini lah kebesaran Allah yang diterjemahkan dalam Al-Quran seperti embryology, astronomy, metallurgy ,mathematics dan lain lain serta juga panduan (guidance) kepada Moral, Humanity, financial dan sebagai nya.
Sehingga kini, science dan juga penganut bukan Islam dalam berbagai discipline mengakui bahawa 80% daripada Al-Quran didapati benar dan tulin akan apa yg terjadi di sekeliling. Jika 80% adalah benar, maka 20% akan menjadi kebenaran di suatu masa kan datang dapat dihuraikan agar manusia itu sentiasa bertakwa kepada kebesaran Nya.
Semasa kanak kanak dulu, bila kita bertanya perbagai soalan ,kita ‘terpaksa akur’ bila pak Imam/Ostad/ ustazah kata ‘dah tulis dalam Quran..tuhan dah suruh.. kena ikut.. tak ikut berdosa..’ tetapi apabila kita berada dalam zaman sains dan technology canggih, penjelasan yang sama kepada golongan kanak kanak, muda-mudi atau non-muslim,akan membuatkan mereka berfikir ‘Islam itu agama mundur, hanya mengikut arahan utk masuk Syurga (dalam Islam di sebut Jannah.”Syurga’ adalah perkataan Hindu).
Dalam Islam tidak ada istilah ‘pendakwah Islam ‘ seperti Pendakwah kristian. Pendakwah kristian melebihi 120,000 menjalankan ‘tugas khas’ diserata dunia mengembangkan kristian. Islam tidak ada pendakwah Islam utk menjalankan ‘tugas khas’ini. Semua penganut Islam itu adalah Pendakwah Islam. Byk kita lihat dalam FB, mereka ini meletakan ayat Allah dan bercerita tentang Islam. Ini tidak berlaku dalam penganut agama lain. Dalam penganuh agama lain hanya lah mereka yang dalam organisasi temple/church yang berbuat demikian (tugas khas).(CONT..)

Saaya said...

(Cont..) Penjelasan tanda tanda kebesaran Allah perlulah seiring dengan perkembangan zaman. Kita boleh kata ‘itu perintah Allah’ kalau kita dizaman 50an,60an,70an& awal 80an, tetapi tidak sesuai digunakan sebagai penerangan yang sama dalam era mellinium.
Manusia perlukan science dan logical untuk keyakinan. Kita tidak mungkim menerima 2+3=5, jikalau tiada huraian logical di era ni. Kebanyakan converted muslim di Malaysia mengunakan alasan ‘mencintai Islam’ adalah kerana ingin berkahwin dgn org islam. Orang Islam pula memasuki kristian kerana ‘Islam penuh dgn boundry’ masuk kristian adalah ‘Freedom’ kerana penuh dgn Party & Celebrations.
Cabaran penganut /pendakwah Islam itu perlu mengkaji tanda tanda (signs) kebesaran Allah dan menceritakan kebenaran tersebut. Seperti : kenapa babi, darah,arak,judi haram, kenapa perlu puasa, membuktikan teori Big Bang, Hujan, kenapa riba haram, kenapa perlu sembelih binatang korban,bagaiman Quran menjelaskan ada 365hari serta 12 bulan dlm setahun, matahari bergerak dalam paksi nya selama 25hari dlm sebulan(science baru saja mengetahui ttg ini), equality dimana lelaki dsebut sebanyak 24kali dan juga perempuan 24k kali,kenapa dibenarkan kahwin 4 dan sebagai nya. Semua Allah swt berfirman dalam Al-Quran ada penjelasan bersebab kepada WHY.
List yang terlampau panjang akan kebesaran Allah, menunjukkan Islam tu menuntut pengikut Nya perlu berjihad utk mencungkil pengetahuan yg telah diberi dalam Al-Quran.
Jika kita tidak mampu berbuat demikian disebabkan masa/malas sebagai nya, Allah swt berfirman seperti Surah Mohammad ayat 38. Allah akan menukar dgn kaum lain (bukan penganut Islam) jika tidak melakukan seperti perintah Nya. Jadi dimana SHARING & CARING itu dlm dakwah Islam di Malaysia. Itu lah motto pendakwah kristian yg berjaya menarik penganut baru, Sharing & Caring’. Maka org islam Malaysia bila marah jadi mcm ‘Red Indian dapat Senapang’ semua nak tembak. Marah kan kristian dgn membakar bible dan dalam masa yang sama menuduh sesama Islam sesat. Sedangkan sesama Islam percaya Tuhan itu satu(esa) dan nabi Mohammad itu pesuroh Allah. Kalau semua ini ‘percaya’ (seperti firman Allah dalam surah Al-Ikhlas) mcm mana bole kena tuduh sesat ? Untuk apa kita marahkan kristian guna perkataan ALLAH dlm bible? Pernah kah kita terfikir bahawa kristian berusaha menarik seramai mungkim ke agama mereka kerana pendakwah Islam tidak kempen berdakwah kepada non-muslim. Pernah kah kita terfikir jika pengundi kristain lebih byk dari pengundi islam apa akan terjadi ? Jika kita yang tak buat kerja yg sepatut nya, maka kita tidak layak utk menjadi marah.
Pendakwah Islam di Malaysia perlu lah berubah, berdakwah lah kepada non-muslim menceritakan Kebesaran & Kebenaran logical dalam al-quran di era ini, seperti pendakwah luar Malaysia Sheik Ahmad Deedat (arwah), Shalby Ally, Shaik Hussain Yee, Imran Hossein, Zakir Naik dan byk lagi. Pendakwah pendakwah celebrity Islam tak payah lah mengadakan syarahan/kuliah agama menyindir menghentam sesama Islam untuk menunjukkan ‘Im more Islamic than you’. Gunakan platform sebaik nya untuk mengislamkan sebyk mungkim non-muslim. Allah itu memberi pilihan dan Dia tetap Kekal samada kita mengikut suruhan Nya atau tidak. Hidayah akan datang kepada seseorg itu apabila di kehendaki oleh Nya. Kita tak payah ambik tugas Allah.
Jika kita ingin melihat org Islam kekal meneraju politik selama lama nya, melayu perlu berubah kerana sistem politik Malaysia tidak lagi kepunyaan melayu. Ia akan jadi kepunyaan org Islam. Pendakwah Islam perlu berdakwah dgn ikhlas kepada non-muslim tentang Kebenaran al-quran dan bukan berdakwah meletakan jurang takwa utk menghina sesama Islam. Menyemarakan lebih ramai saudara baru akan menambahkan pengundi Islam